70 op gewestwegen

Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen


Vanaf 1 januari 2017 rijden we allemaal een stukje trager op de Vlaamse gewestwegen. Vanaf dan wordt 70 op gewestwegen de regel, 90 wordt dan de uitzondering. Dat is een initiatief van Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om een einde te maken aan de 390 verkeersdoden die er in 2015 nog vielen op Vlaamse wegen.

Op de zogenaamde gewestwegen wordt de snelheid algemeen verlaagd naar 70 km/u. Ook waar u vroeger nog 90 km/u mocht. Vrachtwagens + 7.5 ton mogen op gewestwegen zelfs maar 60 km/u rijden. Maar opgelet: de verkeersborden gaan voor op het verkeersreglement. Zij kunnen dus een andere maximumsnelheid opleggen. Dat kan een hogere maar ook een lagere snelheid zijn! Zijn er borden die maximum 70 km/u opleggen, dan geldt deze snelheid dus ook voor de zware vrachtwagens.

Een lijst van plaatsen waar je vanaf 1 januari effectief nog maar 70 op gewestwegen mag, is er nog niet, maar chauffeurs letten maar beter goed op. Wie nog 90 km/u rijdt waar je maar 70 mag, betaalt al gauw 70 EUR boete. Bevindt de gewestweg of secundaire weg zich innen de bebouwde kom (zoals delen van de Antwerpse Singel), dan bedraagt de boete zelfs 90 EUR.

Drie weetjes:

  • De snelheid wordt enkel verlaagd in Vlaanderen, in Brussel en Wallonië blijven de oude regels gelden. Dat betekent: maximum 90 km/u als er geen borden staan.
  • De verkeersborden gaan voor op het verkeersreglement. De borden kunnen dus nog altijd een andere snelheid Die kan hoger, maar ook lager zijn!
  • Staan er nog ergens borden van 70 km/u, dan gelden die ook voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton.

Zelf je boete berekenen? Dat kan met onze handige app!


Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen

POLL: grootste ergernissen in het verkeer
Wie heeft er voorrang?

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden