Achterruit sneeuwvrij: verplicht of niet?

Achterruit sneeuwvrij: verplicht of niet?

Valt er sneeuw, dan valt ook steeds dezelfde vraag: je achterruit sneeuwvrij maken, is dat nu verplicht of niet?

 


   


 

Er was gisteren nogal wat te doen over een politiewagen met een besneeuwde achterruit. De politiewagen werd gefotografeerd op de snelweg met een achterruit die vol sneeuw lag. Het internet discussieerde vrolijk of een achterruit nu wel of niet sneeuwvrij moest zijn.

Wel, wij hebben het antwoord!

De verplichting om je achterruit – of eender welke andere ruit – sneeuwvrij te maken, staat NIET met zoveel woorden in de Wegcode.

Geen verplichting dus ook geen boete, zou je denken? Niet zo snel!

Volgens de Wegcode moet elke bestuurder ook “in staat zijn te sturen” en “alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig goed in de hand hebben”. En daar horen – volgens de politie – ook sneeuwvrije ruiten bij. Met een besneeuwde voor- of zijruiten zie je immers niks. Je kan je dus afvragen of je met een besneeuwde voorruit ‘in staat bent te sturen’? Vindt de politie van niet, dan kost je dat 58 EUR!

Maar wat dan met je achterruit? Moet ook je achterruit sneeuwvrij zijn? Want sommige bestelwagens hebben zelfs helemaal geen achterruit?

Daarover staat alvast niks in de Wegcode. Maar er bestaat ook nog een Technisch Reglement, met daarin de vereisten waaraan elke auto moet voldoen. En volgens dat reglement mag een achterruit enkel bedekt zijn, als het voertuig ook een spiegel heeft aan de passagierskant. Heb je een spiegel aan de passagierskant, dan moet je achterruit dus niet doorzichtig zijn.

Maar of dit ook geldt voor sneeuw?

 


      


 

Welke rechten heb je bij een alcoholcontrole?
Voortaan ook foto bij de flitsboete!

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden