overtreding.be

      


Door de geplande campagne in Antwerpen staat bellen achter het stuur onverwachts weer in het middelpunt van de belangstelling. Maar hoe zat het ook alweer met bellen achter het stuur?

Volgens een recente studie zou de helft van de jongeren sms’en en bellen achter het stuur. Nochtans zou dat gevaarlijker zijn dan rijden onder invloed van drugs en alcohol, maar wat zegt de wet precies?

DE WEGCODE

Het is waarschijnlijk geen verrassing, maar het is verboden te whatsappen, facebook te checken, te sms’en of te bellen achter het stuur. De Wegcode verwoordt het als volgt:

8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Doe je dat toch, dan bega je een overtreding van de tweede graad. De boete daarvoor bedraagt 116 EUR (bedragen 2021).

 

GSM IN DE HAND

Zit je achter het stuur, dan mag je je telefoon dus niet vasthouden én tegelijkertijd gebruiken. Tenzij je stilstaat of geparkeerd bent!

Twee opmerkingen zijn dus van belang:

  1. Heb je een carkit, een houder of bluetooth, dan mag je je telefoon dus wel gebruiken. Zelfs wanneer je rijdt. Zolang je de telefoon maar niet in je hand houdt, terwijl je hem gebruikt.
    Máár… volgens de Wegcode moet je ook ‘voortdurend je voertuig goed in de hand hebben’.  Leidt je handenvrije telefoon je af – en heb je je voertuig dus niet in de hand – dan kan je daarvoor ook worden beboet. Zelfs als je een carkit of bluetooth gebruikt. De boetes zijn zelfs dezelfde (116 EUR).
  2. Stilstaan en stilstaan is twee. Volgens de hoogste rechtbank in ons land, het Hof van Cassatie, duurt stilstaan niet langer dan nodig om iemand te laten in- of uitstappen. Dat betekent – volgens het Hof van Cassatie – dat je evenmin mag bellen met je telefoon in de hand wanneer je stilstaat in de file of voor het rode licht.
    Kortom: enkel wanneer je effectief stopt om iemand te laten in- of uitstappen of wanneer je geparkeerd staat, mag je bellen achter het stuur.

EN DE SMARTWATCH?

En de smartwatch dan, vraag je je waarschijnlijk af? Die heb je toch niet in de hand? Geen probleem dus, zou je denken? Zelfs met een smartwatch blijft artikel 8.3 van de Wegcode echter gelden:

     8.4. Elke bestuurder moet (…) voortdurend zijn voertuig (…) goed in de hand hebben.

Leidt je smartwatch je aandacht af van de weg, dan kan je dus nog altijd een boete krijgen van 116 EUR.

 


      

Geflitst tijdens de flitsmarathon! Wat nu?
Kan de politie een boete geven als je iemand waarschuwt voor een politiecontrole
Vertel het voort!