Hoe zit het eigenlijk met bellen achter het stuur?

Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen


Door het geplande rookverbod in de auto, staat ook bellen achter het stuur onverwachts weer in het middelpunt van de belangstelling. De boetes voor beide overtredingen zouden namelijk vergelijkbaar zijn. Maar hoe zat het ook alweer met bellen achter het stuur?

Volgens een recente studie zou de helft van de jongeren sms’en en bellen achter het stuur. Nochtans zou dat gevaarlijker zijn dan rijden onder invloed van drugs en alcohol, maar wat zegt de wet precies?

DE WEGCODE

Het is waarschijnlijk geen verrassing, maar het is verboden je te whatsappen, facebook te checken te sms’en of te bellen achter het stuur. De Wegcode verwoordt het als volgt:

8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Doe je dat toch, dan bega je een overtreding van de tweede graad. De boete daarvoor bedraagt 110 EUR

 

GSM IN DE HAND

Zit je achter het stuur, dan mag je je telefoon dus niet vasthouden én deze tegelijkertijd gebruiken. Tenzij je stilstaat of geparkeerd bent. Twee opmerkingen daarbij:

  1. Heb je een carkit, een houder of bluetooth, dan mag je telefoon dus wel gebruiken. Zelfs wanneer je rijdt. Op voorwaarde dat je de telefoon niet in je hand houdt, natuurlijk.
    Máár volgens de Wegcode moet je ook ‘voortdurend je voertuig goed in de hand hebben’.  Leidt je handenvrije telefoon je af – en heb je je voertuig dus niet in de hand– dan kan je daarvoor ook worden beboet. Zelfs als je een carkit of bluetooth gebruikt. De boetes zijn zelfs dezelfde (110 EUR).
  2. Stilstaan en stilstaan is twee. Volgens de hoogste rechtbank in ons land, het Hof van Cassatie, duurt stilstaan niet langer dan nodig om iemand te laten in- of uitstappen. Dat betekent – volgens het Hof van Cassatie – dat je evenmin mag bellen met je telefoon in de hand wanneer je in de file of voor het rode licht staat.
    Kortom: enkel wanneer je effectief stopt om iemand te laten in- of uitstappen of wanneer je geparkeerd staat, mag je bellen achter het stuur.

EN DE SMARTWATCH?

En de smartwatch dan, vraag je je waarschijnlijk af? Die heb je toch niet in de hand? Geen probleem dus, zou je denken? Zelfs met een smartwatch blijft artikel 8.3 van de Wegcode echter gelden:

     8.4. Elke bestuurder moet (…) voortdurend zijn voertuig (…) goed in de hand hebben.

Leidt je smartwatch je aandacht af van de weg, dan kan je dus nog altijd een boete krijgen van 110 EUR.

 


Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen

Geen 4 zittingen meer voor 1 verkeersovertreding
Wat als de politie toch vraagt of je gedronken hebt?

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden