overtreding.be

      


Vandaag raakte bekend dat de politie je bij een alcoholcontrole niet meer vraagt of “je gedronken hebt”. Althans, dat wordt de agenten afgeleerd tijdens de opleiding. Maar wat als de politie je die vraag dan toch stelt? Ga je dan vrijuit? Dave Danckaerts, jurist bij www.overtreding.be, nuanceert.

Hebt u iets gedronken?

Wanneer een agent je vraagt of je gedronken hebt, kan dat beschouwd worden als een eerste verhoor. En bij een eerste verhoor heb je nu eenmaal bepaalde rechten. Het is de taak van de politie om je op deze rechten te wijzen.

Dat heeft belangrijke gevolgen! Wijst de politie je niet op je rechten, dan kan het verhoor dat daarop volgt, als nietig worden beschouwd. Dat noemt men dan ‘onrechtmatig verkregen’ bewijs.

Dan maar vrijspraak?

Maar dat betekent nog niet dat je vrijuit omdat de politie je gevraagd heeft of ‘je gedronken hebt’. Sinds 2013 zijn er nog maar drie gevallen waarin de rechter onrechtmatig (verkregen) bewijs naar de prullenbak verwijst:
– wanneer je recht op een eerlijk proces wordt geschonden
– wanneer het bewijs zelf onbetrouwbaar is, of
– wanneer de wet uitdrukkelijk zegt dat het bewijs nietig wordt.

In alle andere gevallen mag de rechter nog altijd rekening houden met de verklaring die je hebt afgelegd.

Andere bewijsmiddelen

Maar zelfs wanneer je verhoor nietig is, betekent dat nog niet automatisch dat de rechter je moet vrijspreken. Bij een alcoholcontrole wordt er immers ook een ademtest en/of een ademanalyse afgenomen.

Wanneer dat correct gebeurde, zitten de resultaten van die controle nog altijd in het strafdossier. En in dat geval doet je verhoor er zelfs niet meer toe. De rechter kan je gerust veroordelen op basis van de resultaten.

Belangrijk is dan wel dat de politie de procedure voor de alcoholcontrole naleeft. Welke procedure dat is, lees je hier.

 


      

Geen 4 zittingen meer voor 1 verkeersovertreding
overtreding.be lanceert alcoholcalculator
Vertel het voort!