Hoe zat het ook alweer met dat pinken?

Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen


Volgens een recent onderzoek van Touring zou meer dan de helft van de bestuurders wel eens ‘vergeten’ zijn richtingaanwijzers te gebruiken. Maar hoe zat het ook alweer met dat ‘pinken’? De juristen van overtreding.be leggen uit.

Pinken

Het principe is duidelijk: volgens de Wegcode ben je verplicht je richtingaanwijzers te gebruiken (kortweg: pinken) wanneer je van richting verandert. Opvallend: je hoeft niet te pinken, je mag een richtingverandering ook aangeven met de arm. Zodra je van richting bent veranderd, moet je alleszins ophouden met het signaal.

Uitzondering

Er bestaat echter ook een uitzondering op dit principe. Wie de rotonde oprijdt, hoeft zijn pinkers niet te gebruiken (maar mag dat wel). Bij het verlaten van de rotonde zijn de pinkers wel verplicht. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van 55 EUR.

4 pinkers?

Je 4 pinkers mag je enkel gebruiken wanneer je voertuig defect is of om een gevaar te signaleren. Gebruik ze dus niet wanneer je fout parkeert. Naast een boete voor het foutparkeren, kan je ook nog een boete krijgen voor het verkeerd gebruik van de 4 pinkers.

Claxonneren

Ten slotte nog dit: zie je een andere weggebruiker die zijn pinkers niet gebruikt, dan mag je die persoon daarop attent maken, maar niet met je claxon. In de bebouwde kom mag je enkel toeteren wanneer dat noodzakelijk is om een ongeval te vermijden. Anders betaal je een boete van 55 EUR. Buiten de bebouwde kom mag het ook om een bestuurder te waarschuwen dat je hem gaat inhalen.

 


 

Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen

Voortaan wordt er geflitst in Luxemburg
Eerherstel

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden