Sinds 1 februari 2017 is de hele Antwerpse binnenstad omgedoopt in een zogenaamde Lage Emissiezone (LEZ). Enkel de nieuwe en propere auto’s mogen er dan nog in. De rest moet betalen. Hoe kan je de lage emissiezone boete betwisten?
Waar?
De lage-emissiezone omvat het gebied tussen de Ring en de Schelde op de rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op de linkeroever. ook de Singel maakt deel uit van de lage-emissiezone.
Wie?
Op het grondgebied van de lage emissiezone worden enkel nog de schoonste voertuigen toegelaten. Of uw voertuig de Lage Emissiezone (LEZ) binnen mag, ontdekt u hier.
Boete
In een eerste fase worden er nog geen boetes opgelegd voor wie met een vervuilend voertuig de lage emissiezone binnenreed. Die gedoogperiode is echter voorbij.
Sinds 1 januari 2017 bedraagt de boete 125 EUR. Vanaf 2018 wordt dat 150 EUR voor een eerste overtreding, 250 EUR voor een tweede en 350 voor elke volgende overtreding binnen de 12 maanden.
Lage emissiezone boete betwisten
Wie ten onrechte de lage emissiezone (LEZ) binnenrijdt, ontvangt eerst een verslag van vaststelling. Daarin vindt u uitleg over de overtreding.
Kort daarna volgt een aangetekende brief met de boete. De datum van de boete is heel belangrijk! Vanaf de datum van de boete heeft u namelijk maar 30 dagen de tijd om de lage emissiezone boete te betwisten.
Wilt u de lage emissiezone boete betwisten, dan kan dat bovendien enkel met het document dat bij de boete zat. Stuur dit document aangetekend terug binnen de 30 dagen na het ontvangen van de lage emissiezone boete. Bij het bezwaar steek je ook alle bewijzen om de lage emissiezone boete te betwisten. Vergeet ook niet om een kopie van het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest van het voertuig te bezorgen.
Zolang je de lage emissiezone boete betwist, moet je deze niet betalen.
Vragen over je verkeersboete? Stel ze op de website van overtreding.be. Of 24 op 7 met de facebook-chatbot.