overtreding.be

      


Nederlandse wegcode gewijzigd

In 2014 werden zo’n 98.000 Nederlanders in België geflitst. Ook de Belgen houden zich in het buitenland lang niet altijd aan de verkeersregels. Elders kon je al lezen hoeveel een snelheidsovertreding je kost in Nederland, Frankrijk of Duitsland.

Te snel rijden is niet het enige wat we fout doen. Ook andere Nederlandse verkeersregels kennen we niet of onvoldoende. Bovendien werden in september tal van Nederlandse verkeersregels aangepast. Daarom zetten we de belangrijkste wijzigingen nog even op een rij.

Nieuwe verkeersborden

Met ingang van 1 januari 2016 voert de Nederlandse wegcode (zij noemen het de RVV) 14 nieuwe verkeersborden in: 12 aanwijzingsborden en 2 informatieborden.

Nieuwe Nederlandse verkeersborden

Snelheid in een (woon)erf

Ook de maximale snelheid in een erf werd recent vastgelegd. In een Nederlands woonerf mag je maximaal 15 km/u rijden. Opletten dus, want in België is dat 20 km/u.

Verkeershufters

In België krijgt een verkeersovertreder meestal een onmiddellijke inning en/of minnelijke schikking. Worden die niet betaald, dan volgt vanzelf een dagvaarding voor de politierechtbank. In Nederland gaat het anders. Daar krijg je voor de meeste overtredingen een ‘bekeuring’. Enkel als je zelf het initiatief neemt, komt deze zaak voor de rechtbank terecht.

Ook in Nederland heeft men echter maar weinig begrip voor asociaal rijgedrag. Het gaat dan om wat men in Nederland ‘huftergedrag’ noemt. Voorbeelden zijn: het negeren van de bevelen van de politie, inhalen aan het zebrapad, geen voorrang verlenen aan voetgangers of rijden over een rijstrook waarboven een rood kruis staat. Sinds 1 januari 2015 leveren zo’n 23 overtredingen je onmiddellijk een bezoek aan de politierechtbank op, waar de straffen doorgaans veel hoger liggen dan het bedrag bij een bekeuring.

Maximumsnelheid

Minder nieuw, maar ook bij heel wat Nederlanders volstrekt onbekend: aan de wegmarkering kan je zien hoe snel je ergens mag rijden.

  • Zijn de rijrichtingen van elkaar gescheiden door een dubbele witte middenstreep met groene kleur ertussen, dan mag je 100 km/u
  • Bij dubbele witte strepen zonder groene kleur, mag je 80 km/u
  • Zonder middenstreep mag je 80 km/u, tenzij een bord zegt dat je maar 60 km/u mag.

 


      

Resultaten flitsmarathon
Wat zijn je rechten bij een alcoholcontrole
Vertel het voort!