overtreding.be

      


Met de eindejaarsfeesten in zicht, staan de alcoholcontroles weer volop in de belangstelling. Zeker nu er plannen zijn om de limiet voor jonge bestuurders verder te verlagen naar 0.2 promille. Maar hoeveel pintjes is teveel? Om te vermijden dat bestuurders met een glaasje teveel toch plaatsnemen achter het stuur, lanceert overtreding.be een handige alcoholcalculator. 

0.5 promille

Momenteel geldt in België een limiet van 0.2 promille voor professionele bestuurders. Dat zijn bijvoorbeeld taxichauffeurs en vrachtwagenbestuurders. Voor alle andere bestuurders geldt een limiet van 0.5 promille.

Maar hoeveel is teveel?

Die limieten zijn bij de meeste bestuurders wel bekend. Hoeveel je mag drinken om onder die limieten te blijven, is echter een stuk minder bekend. Bovendien denken nogal wat bestuurders dat een zware maaltijd je alcoholpercentage naar beneden haalt. Of dat veel water drinken zou helpen. Maar dat is echter niet waar. Die truukjes helpen misschien wel tegen de kater, maar hebben geen enkele invloed op het alcoholpercentage in je bloed. De afbraak van alcohol in je bloed kan je op geen enkele manier beïnvloeden.

Alcoholcalculator

Precies daarom ontwikkelde overtreding.be een ‘alcoholcalculator’. Eerder ontwikkelde het al een app waarmee je je verkeersboete kan berekenen. Daaruit bleek dat nogal wat mensen vragen hadden over de wettelijke limieten voor alcohol.

Die gebruikers kunnen nu terecht op de alcoholcalculator op www.glaasjeop.be. Daar geeft je je gewicht en geslacht in, maar ook het uur waarop je je eerste drankje dronk. Je krijgt dan meteen te weten hoeveel alcohol je momenteel in je bloed hebt en hoelang je minstens moet wachten voor het weer veilig is om te rijden.

Geen overbodige luxe met de feestdagen in het verschiet.

Preventie

Zo helpt de alcoholcalculator je ook om boetes te voorkomen: je zal immers merken dat je soms sneller dan verwacht aan de wettelijke limiet zit. In dat geval kies je beter voor een watertje dan voor een pintje. Het veiligst blijft natuurlijk vooraf beslissen wie BOB is of gebruik maken van het openbaar vervoer.

De alcoholcalculator van overtreding.be vind je op www.glaasjeop.be.

 


      

Wat als de politie toch vraagt of je gedronken hebt?
sepastop.eu helpt bij stopzetten domiciliëring
Vertel het voort!