Politie past verkeersregels verkeerd toe!

Op sociale media kon u er de laatste dagen niet naast kijken: verschillende politiediensten vragen om plaats vrij te maken als er hulpdiensten passeren. Alleen… overtreden de hulpdiensten daarmee zelf de Wegcode.

Wie onlangs wat tijd doorbracht op sociale media, kon er niet naast kijken. Verschillende politiediensten delen een afbeelding van Drive Up Safety. Die afbeelding vraagt – met de steun van Volvo – om… de Wegcode niet na te leven?

Het principe is simpel, volgens Drive Up Safety. Sta je in de file door een ongeval verderop, dan moet je plaats laten voor de hulpdiensten. Niet over de pechstrook, zoals je zou verwachten, maar tussen de rijen auto’s in. Mag niet, zegt de Wegcode!

Wettelijk gezien horen de hulpdiensten thuis op de pechstrook. Volgens artikel 9.7 van de Wegcode is de pechstrook verboden gebied behalve voor prioritaire voertuigen die een dringende opdracht uitvoeren. Wie de pechstrook ten onrechte gebruikt, riskeert een boete van maar liefst 174 EUR (overtreding derde graad).

Anderzijds, zegt de Wegcode, moeten bestuurders de doorgang vrijmaken en voorrang verlenen aan de prioritaire voertuigen.

Wie de wegcode erop naleest (of zich zijn rij-opleiding herinnert), kan enkel besluiten dat je in zo’n geval de pechstrook moet vrijmaken. Nergens zegt de Wegcode dat er een zogenaamde ‘reddingsstrook’ moet worden gemaakt.

Die mogelijkheid zou pas in de volgende versie van de Wegcode staan. En dan enkel nog voor tweevaksbanen zonder pechstrook. Op banen mét pechstrook moeten de hulpdiensten over de pechstrook blijven rijden, benadrukte de bevoegde minister.

En dus heb je nu enerzijds de Wegcode, die zegt dat je de pechstrook moet vrijlaten, en anderzijds deze campagne, die zegt dat je op de rechter rijstrook naar rechts moet opschuiven. Dat is vragen om problemen…

 

 

 

 

 

Mag je je nummerplaat onleesbaar maken

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden