Strengere straffen voor alcohol in het verkeer

Strengere straffen voor alcohol in het verkeer of vluchtmisdrijf. Het is maar één van de maatregelen die gisteren werden beslist op een bijzondere ministerraad.

Op 14 mei vond voor een bijzondere ministerraad plaats. Op het programma: veiligheid, justitie en defensie. En dat laat zich ook voelen in het wegverkeer. Onder meer door strengere straffen voor alcohol in het verkeer. Dit zijn alle maatregelen uit het programma die we zullen merken op de weg.

Alcoholtest

Strengere straffen voor alcohol in het verkeer

Alcoholslot en strengere straffen voor alcohol in het verkeer

De Wegverkeerswet wordt opnieuw aangepast (lees: verstrengd). Naast strengere straffen voor alcohol in het verkeer, komen er zwaardere straffen voor:

  • Vluchtmisdrijf met gewonden: 3 jaar gevangenisstraf
  • Vluchtmisdrijf met doden: 4 jaar gevangenisstraf
  • Rijden zonder rijbewijs of tijdens rijverbod: 1 jaar gevangenisstraf
  • Rijden onder invloed van of drugs
  • Rijden zonder verzekering

Daarnaast wordt ook het alcoholslot verplicht voor de volgende gevallen:

  • Bestuurders met meer dan 1,8 %. Hier kan de rechter wel nog afwijken.
  • Recidivisten die voor de tweede keer veroordeeld worden met meer dan 1,2 promille.

 

 


Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen


Alle minnelijke schikkingen op strafregister

Ook het strafregister wordt aangepast. Vandaag vind je op je strafregister – naast je identiteitsgegevens – enkel de veroordelingen door de politie- of andere rechtbanken. Minnelijke schikkingen staan er bijvoorbeeld niet op. Vanaf 2019 komen ook de minnelijke schikkingen op het strafregister.

 

Verjaring

De overheid krijgt ook meer tijd om verkeersmisdrijven voor de rechtbank te brengen. Zo zal de verjaringstermijn worden opgetrokken tot 2 of 3 jaar. Voor de meeste, gewone verkeersovertredingen bedraagt de verjaringstermijn momenteel 1 jaar.

 


Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen


 

Databank met alle pv’s

Er komt ook één grote databank met alle PV’s. Op dit moment kan de politie niet zien welk gevolg het gerecht aan hun PV’s heeft gegeven. Dat kan in de toekomst wel. Maar ook de rechter zal kunnen zien welke PV’s tegen iemand werden opgesteld.

Dat is een groter probleem dan op het eerste zich lijkt.  Niet elk PV leidt immers tot een veroordeling. De procureur des Konings kan nog altijd beslissen om een PV te seponeren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de procureur vindt dat er niet genoeg bewijs is. Maar in de toekomst zal de rechter dus rekening kunnen houden met alle PV’s die tegen iemand werden opgesteld, ook als die tot niets hebben geleid. Dat wringt met het vermoeden van onschuld.

 

Rechtsbijstandsverzekering, ook voor verkeerszaken

In het regeerakkoord beloofde de regering al dat ze de rechtsbijstandverzekering zou promoten. Dat is een verzekering die de kosten van je advocaat betaalt, als je naar de rechtbank moet.

Zondag besliste de regering dat de rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar zal worden. De rechtsbijstandsverzekering zal ook voor heel wat meer risico’s kunnen worden afgesloten.

Daarnaast komt er een soort nomenclatuur voor de prestaties van een advocaat. Dat systeem bestaat nu ook al voor dokters. Die nomenclatuur bepaalt ook welk deel van de erelonen wordt terugbetaald, in dit geval door de rechtsbijstandsverzekering. Advocaten kiezen zelf of ze zich aan die tarieven willen houden, maar de verzekering betaalt altijd hetzelfde terug, ongeacht wat de advocaat je aanrekende. De advocaten zijn alvast niet te spreken over deze maatregel. Bovendien is het maar de vraag of de overheid wel vaste tarieven mág opleggen (mededingingsrecht).

 

Kostprijs

Koken kost geld! Dat is in dit geval niet anders. De nieuwe maatregelen zullen worden gefinancieerd door geld dat daarvoor al werd bestemd in het verleden. Maar daarnaast zal er ook een bijkomende inspanning van 105 miljoen per jaar nodig zijn.

 

Links:

Parlement zet blunder met flitspalen in alle stilte recht!
Hogere verkeersboetes vanaf 1 mei

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden