Telefoon in de auto? De wet wordt nog wat strenger!

Wie zijn telefoon wel eens vasthoudt in de auto, let voortaan maar beter goed op! Het Hof van Cassatie heeft de wet zojuist nóg wat strenger geïnterpreteerd. 

gsm telefoon stuur handenvrij

Bellen achter het stuur is levensgevaarlijk! Wie belt achter het stuur, heeft 75 % meer kans op een ongeval. Geen wonder dat de Wegcode erg streng is voor wie belt achter het stuur. Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg! Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in ons land, wil de wet nog wat strenger interpreteren.

Ter herinnering: bellen achter het stuur met je telefoon in de hand, is al langer verboden. De Wegcode verwoordt het als volgt:

Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Wie dit artikel overtreedt, riskeert een boete van 116 EUR.

Wat echter maar weinig mensen weten, is dat de boete ook geldt voor wie stilstaat in de file of voor het rode licht. Sta je voor het rode licht of in de file, dan sta je volgens het Hof van Cassatie dus niet stil in de zin van de Wegcode. En dus riskeer je ook in dat geval een boete van 116 EUR.

Maar zonet besliste het Hof van Cassatie om de wet nog wat strenger te interpreteren. In een arrest van 14 januari 2020 besliste het Hof dat de boete ook geldt als je je telefoon gewoon in de hand houdt. Met andere woorden: de politie moet niet eens bewijzen dat je de telefoon ook effectief gebruikte. Nochtans staat het woord ‘gebruik maken’ wel expliciet in de Wegcode. “Geen probleem”, zei het Hof, “wie zijn telefoon vasthoudt, gebruikt hem ook.”

De politierechtbanken zijn niet verplicht om dit arrest te volgen, maar ze zullen zich er zeker door laten inspireren.

Vragen over je boete? Stel ze gratis aan de juristen van overtreding.be

 

 

 

 

Gedaan met de papieren verkeersboetes
LEZ boete ongeldig? Zo kan u uw LEZ boete betwisten

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden