overtreding.be

Mag je een boete in stukken betalen? Het is één van de vragen die de bezoekers van overtreding.be het vaakst stellen. Hieronder leggen we je uit hoe dat kan een verkeersboete afbetalen?

In principe kan het zeker, een verkeersboete afbetalen. Maat hoe je dat doet, hangt af van wie de boete heeft opgelegd.

 

Verkeersboete afbetalen opgelegd door rechtbank

Is de boete opgelegd door een rechter, dan heb je alvast nog even de tijd om te betalen. Zo’n drietal maanden nog. Dat komt onder meer omdat je tegen een vonnis van de politierechtbank meestal nog hoger beroep kan instellen en daarvoor heb je één maand de tijd. Zolang de beroepstermijn niet verstreken is, is de boete nog niet definitief.

Eenmaal de boete wél definitief is, kan je ook nog altijd vragen om de boete af te betalen. Daarvoor stuur je een brief aan de dienst Penale Boeten van de FOD Financiën. Vermeld zeker het juiste referentienummer.

Zorg ervoor dat je brief goed gemotiveerd is. Vermeld bijvoorbeeld je maandelijkse inkomsten, maar ook je lopende kosten. Doe meteen ook een redelijk voorstel van wat je maandelijks kan afbetalen.

Tip: betaal zeker al een deel van de boete vóór je een afbetalingsplan aanvraagt. Zo toon je je goede wil en maakt je vraag ook meer kans.

 

Onmiddellijke inning of minnelijke schikking afbetalen

Niet elke boete wordt opgelegd door de rechtbank. Ook de politie (onmiddellijke inning) en het parket (minnelijke schikking) kunnen verkeersboetes opleggen. Deze verkeersboetes afbetalen is officieel onmogelijk! Nochtans kan je ook deze boetes afbetalen.

Word je geflitst of rijd je door het rood, dan krijg je eerst een PV toegestuurd. Wil je dan al weten hoeveel de boete bedraagt? Bereken het snel zelf met de chatbot van overtreding.be

Na het PV volgt pas een eerste vraag tot betaling. Betaal je niet, dan volgt enkele weken later nog een herinnering. Omdat het bedrag dan nog niet wordt verhoogd, kan je ervoor kiezen om te wachten op de eerste herinnering. Betaal je na de herinnering nog altijd niet, dan volgt er doorgaans een minnelijke schikking. Die is wel duurder dan de onmiddellijke inning, zo’n 35 %! Maar ook na de minnelijke schikking volgt doorgaans een – kosteloze – herinnering.

Tussen de overtreding en de laatste minnelijke schikking kunnen gemakkelijk enkele weken verstrijken. Niemand houdt je tegen om na de eerste vraag tot betaling al een stukje van de boete te betalen, dan nog een stukje na de eerste herinnering, enzovoort.

Op de website verkeersboeten.be kan je op elk moment nakijken hoeveel je nog moet betalen.

Maar let op! Het parket kan ook steeds afwijken van de hoger vermelde procedure. Ze kunnen ervoor kiezen om geen minnelijke schikking op te leggen en meteen te dagvaarden voor de politierechtbank. Op eigen houtje verkeersboetes afbetalen, blijft dus een risico. Het veiligst blijft natuurlijk je boete meteen volledig te betalen.

Niks weerhoudt je ervan om een eerste stukje van de boete te betalen na de eerste vraag tot betaling, dan nog een stukje na de eerste herinnering, enzovoort.

UPDATE: op 12 september 2022 kondigde Minister Vincent Van Quickenborne aan dat ook een onmiddellijke inning binnenkort in schijven kan worden betaald.

Zoek je een voorbeeldbrief? Hulp nodig om een afbetaling aan te vragen? Stel je vraag hier.

 

Verkeersboete afbetalen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Mag je je nummerplaat onleesbaar maken
Fietsers kennen verkeersregels niet!
Vertel het voort!

2 reacties