overtreding.be

      


Wie 91 rijdt op een baan waar je eigenlijk maar 70 mag, inhaalt waar dat niet mag of vergeet een minnelijke schikking te betalen, kan worden gedagvaard voor de politierechtbank. Ga je niet naar de rechtbank, dan kan dat je vanaf 1 maart 2016 duur te staan komen. Ook wie een advocaat in zijn plaats stuurt, is maar beter bij de pinken.

Potpourri II

Op 28 januari 2016 keurde het Parlement immers de Potpourri-II-wet goed. Die moest de Belgische Justitie ‘opfrissen’. Maar aan de Potpourri-wetten zitten ook enkele ‘minder frisse’ kantjes. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe procedure van ‘verstek’.

Wat is verstek?

In België – en in alle beschaafde landen – heb je het ‘recht van verdediging’. De rechter kan je geen boete of gevangenisstraf opleggen als je jezelf niet hebt kunnen verdedigen. Je kan dat zelf doen, of je kan je laten verdedigen door een advocaat.

Het kan voorkomen dat je niet zelf aanwezig bent en evenmin een advocaat stuurt: je bent intussen verhuisd en hebt de dagvaarding niet gekregen, je verblijft voor lange tijd voor je werk in het buitenland, of in het ziekenhuis, of – erger nog – je stuurde je advocaat, maar die geraakt – om wat voor reden dan ook – niet (tijdig) op de zitting.

In dat geval laat je ‘verstek’ gaan. De rechter kan je dan veroordelen zonder dat je aanwezig bent.

Verzet

Tot 29 februari 2016 kon iedereen die verstek liet gaan, de rechter vragen om zijn of haar zaak opnieuw te behandelen. Dat noemt men verzet instellen. Je krijgt dan een nieuwe kans om jezelf te verdedigen. Dezelfde rechter die je zaak een eerste keer behandelde, doet opnieuw uitspraak.

Om verzet in te stellen, hoefde je geen bijzondere reden op te geven. Verzet instellen volstond dus. Meer nog, na een verzet kon de rechter geen hogere boete opleggen (bij hoger beroep kan dat wel).

Wet gewijzigd

Vanaf 1 maart is dat voorgoed gedaan. Wie nog verzet wilt instellen, zal moeten aantonen dat er ernstige redenen waren waarom hij de eerste keer verstek liet gaan. Bovendien moet wie verzet instelt, vanaf dan op elke zitting in de procedure persoonlijk aanwezig zijn (of vertegenwoordigd door een advocaat).

Stuur je een advocaat die door de verkeersdrukte niet (tijdig) op de zitting geraakt, dan wordt het eerste vonnis definitief. Ook al heb je je dan tweemaal niet kunnen verdedigen.

 


      

Bedenkingen bij de nieuwe app van argenta
Wat als de politie toch vraagt of je gedronken hebt?
Vertel het voort!