Vluchtmisdrijf? Wat moet je doen na een ongeval?

      


Elke dag worden in ons land 200 ongevallen met vluchtmisdrijf aangegeven. Dat blijkt nog maar eens uit een recente studie van VAB. Bij vluchtmisdrijf denken we spontaan aan een automobilist die een ander aanrijdt en achterlaat op straat. Vluchtmisdrijf is echter een stuk sneller gebeurd dan je denkt! Zo is er bijvoorbeeld al sprake van vluchtmisdrijf wanneer je uit een parkeerplaats rijdt en het voertuig voor of achter je raakt. Zelfs als je uitstapt en niet meteen schade ziet! De juristen van overtreding.be leggen uit.

Vluchtmisdrijf?

Volgens de Wegverkeerswet is er sprake van vluchtmisdrijf wanneer je weet dat je

  1. de oorzaak of de aanleiding bent geweest
  2. van een ongeval
  3. en je vlucht opzettelijk weg
  4. om iets te verbergen

Dat je de oorzaak of de aanleiding bent, betekent dat je op de een of andere manier betrokken bent geweest bij een ongeval. Dat geldt niet alleen voor wie de aanrijding heeft veroorzaakt! Ook als de aanrijding niet jouw schuld is, kan je dus vluchtmisdrijf plegen.

Een ongeval of een aanrijding volstaat. Daarbij hoeven er zelfs geen gewonden of schade te zijn. Ook wanneer je een geparkeerde auto aanrijdt, kan je dus vluchtmisdrijf plegen! Zelfs als die auto geen zichtbare schade heeft.

Opzettelijk wegvluchten betekent dan weer dat je wéét dat er een aanrijding is geweest. Als je niet weet dat er een aanrijding is geweest, kan men je niet beschuldigen van vluchtmisdrijf. Of je wist van een ongeval, kan ook blijken uit de omstandigheden. Rij je tegen een geparkeerd voertuig en stap je uit, dan kan je niet beweren dat je niets afwist van een aanrijding. Ook al heb je bij het uitstappen geen schade kunnen zien.

Het moet ook duidelijk zijn dat je wegreed om iets te verbergen. Dat je bijvoorbeeld zonder rijbewijs reed, zonder verzekering of dat je gedronken had. Ook als je wegrijdt in de hoop dat de politie je niet vindt, pleeg je vluchtmisdrijf.

 

Boete?

Vluchtmisdrijf wordt streng bestraft. De minimumboete bedraagt 1.200 EUR, maar ze kan oplopen tot 12.000 EUR. Bovendien kan de rechter je ook een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden opleggen. Een rijverbod van minstens 8 dagen hoort ook tot de mogelijkheden.

Zijn er gewonden gevallen, of is het niet je eerste keer dat je vluchtmisdrijf pleegt, dan worden de straffen verhoogd.

 

Niet ter plaatse blijven

Niet alleen de Wegverkeerswet ook de Wegcode zegt wat je moet doen wanneer je betrokken bent bij een ongeval.

Je moet bijvoorbeeld verplicht je identiteitskaart tonen. Aan iedereen die erom vraagt. Bovendien moet je ter plaatse blijven voor de nodige vaststellingen of aangifte doen bij de politie. Minstens moet je je gegevens achterlaten.

Zijn er gewonden gevallen, dan ben je ook verplicht om hulp te bieden.

 

Boete?

Doe je dit niet, en laat je bijvoorbeeld je gegevens niet achter, dan maak je je schuldig aan het ‘niet ter plaatse blijven’ na een ongeval. Dat is een eerstegraadsovertreding. De boete bedraagt 55 EUR en er kan geen rijverbod worden opgelegd. Een groot verschil dus met de straffen voor vluchtmisdrijf.

 

Verschil?

Maar waar ligt dan precies het verschil tussen beiden? Wat is nu precies vluchtmisdrijf en wat is ‘niet ter plaatse blijven’?

Het grote verschil tussen beiden ligt hem in de bedoeling die je had. Ook al is dat soms moeilijk te bewijzen. Wist je niet dat er een aanrijding was geweest, of was je verstrooid, dan is er sprake van niet ’ter plaatse blijven’. Wilde je door te vluchten ook iets verbergen, dan spreekt men van vluchtmisdrijf.

 

De rechter beslist!

Het is de rechter die beslist of je vluchtmisdrijf pleegde.

Opvallend: de rechter moet daarbij geen rekening houden met hetgeen er vermeld staat in de dagvaarding die je hebt gekregen. Voor hem tellen enkel de feiten. De rechter kan dus gerust een ander etiket op die feiten kleven. Dat noemt men de ‘herkwalificatie’.

Iedereen kan om herkwalificatie vragen, ook de verdachte. Word je gedagvaard voor vluchtmisdrijf, dan kan je de rechter dus zelf vragen om enkel te worden veroordeeld voor het ‘niet ter plaatse blijven’.

Je laat je daarvoor best bijstaan door een advocaat. Heb je geen advocaat, vraag dan raad aan overtreding.be. Zij kijken meteen na of je in aanmerking komt voor een gratis advocaat.

 


      

Hardrijders brengen 270.000 EUR op… per dag
Er rammelt wat aan de zelfrijdende vrachtwagens

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden