overtreding.be

In 2017 schreef de politie zo’n 3,4 miljoen flitsboetes uit, meer dan 9.300 per dag! In 2016 waren dat er nog 3.297.228. Ruim 100.000 minder. En al die boetes, die leveren de Belgische overheid natuurlijk geld op, veel geld!

De Federale Politie maakte deze week bekend hoeveel flitsboetes er in 2017 werden uitgeschreven: ongeveer 3,4 miljoen. Dat zijn meer dan 9.300 flitsboetes per dag.Ter vergelijking: in 2016 werden met zijn allen zo’n 3.297.228 keer geflitst.

 


      


 

Boete?

Aan al die pv’s hangt uiteraard ook een stevig prijskaartje. De website overtreding.be berekende dat deze snelheidsovertredingen de staatskas minstens 493.000 EUR opleveren. Per dag!

“Een snelheidsovertreding kost je minstens 53 EUR”, stelt overtreding.be. “Dat is de boete wanneer je minstens 1 en maximum 10 km/u te snel rijdt. Rijd je meer dan 10 km/u te snel, dan neemt het bedrag zelfs nog toe. Op de snelweg komt er 5 EUR bij per kilometer per uur te snel, binnen de bebouwde kom 10 EUR. Het bedrag kan dus aardig oplopen.”.Wie meer dan 40 km per uur te snel rijdt, komt verplicht voor de politierechtbank. Binnen de bebouwde kom word je gedagvaard zodra je meer dan 30 km/u te snel rijdt.

Omdat niet alle metingen even nauwkeurig zijn, heb je wel nog recht op een correctie. Van de gemeten snelheid wordt automatisch 6 km/u afgetrokken. Rijd je meer dan 100 km/u, dan bedraagt de correctie zelfs 6 procent.

Aangepaste snelheid?

Naar de reden van het hoge aantal flitsboetes moet overtreding.be niet lang zoeken.

“We staan met z’n allen een pak meer in de file. Snelwegen en zelfs gewestwegen zijn een stuk minder interessant geworden voor flitsers. Daarom wordt er steeds vaker geflitst in een dorpskern of een zone 30. En daar nodigt de omgeving vaak uit om sneller te rijden dan toegestaan. Volgens de wet volstaat het ook niet om een bordje met ‘zone 30’ op te hangen. Ook de weg zelf moet worden aangepast.”

“Willen we dat bestuurders echt trager gaan rijden, dan moet dus ook onze infrastructuur worden aangepakt. Maar dat kost natuurlijk handenvol geld”, besluit overtreding.be

Boete berekenen

Zelf je boete berekenen en gratis juridisch advies? Dat kan met de chatbot van overtreding.be

 


      


 

Voortaan ook foto bij de flitsboete!
Boete te laat ontvangen! Moet ik nog betalen?
Vertel het voort!