overtreding.be

Geflitst? Vragen over je verkeersboete? Stel ze via onze chatbot of rechtstreeks via mail.


Boete door rood rijden

Bestuurders moeten stoppen voor het rode licht. Een ook voetgangers mogen enkel oversteken als het groen is. Beiden kunnen een boete krijgen voor door het rood te rijden of te wandelen, maar die boete verschilt wel.

Wie met een voertuig door het rood rijdt, begaat een overtreding van de derde graad. Dat geldt dus voor auto’s, voor vrachtwagens, bussen, taxi’s en moto’s, maar ook voor… fietsers. Voor door het rood rijden met de fiets betaal je dus dezelfde boete als door het rood rijden met de auto.

Deze boete bedraagt momenteel 174 EUR (2023). Bovenop de boete voor door het rood rijden betaal je ook een administratieve toeslag. Die bedraagt momenteel  10,02 EUR (2023).

Betaal je deze boete niet, dan krijg je van de procureur een nieuwe kans om de boete te betalen, de zogenaamde minnelijke schikking. De minnelijke schikking voor door het rood rijden bedraagt 235 EUR. Uiteraard betaal je op deze minnelijke schikking ook de administratieve toeslag van 10,02 EUR.

Als je ook de minnelijke schikking niet betaalt, krijg je een bevel tot betalen of word je gedagvaard voor de politierechtbank. De rechtbank kan je een boete opleggen van 30 tot 500 EUR, maar die bedragen moeten nog worden vermenigvuldigd met de opdeciemen, op dit moment 8. De boete voor de rechtbank bedraagt dus minstens 240 en maximaal 4.000 EUR. Daarnaast betaal je ook tal van gerechtskosten en de administratieve toeslag, die verhoogt naar 28,71 EUR.

Opgepast! Als je nog geen twee jaar een rijbewijs B hebt, word je beschouwd als jonge bestuurder. Als je als jonge bestuurder door het rood rijdt, dan krijg je geen onmiddellijke inning of minnelijke schikking voorgesteld. Je moet meteen voor de politierechtbank komen en moet waarschijnlijk ook je praktisch of theoretisch examen opnieuw afleggen.

Opgepast (2)!In sommige gemeenten wordt iedereen gedagvaard die met de auto door het rood rijdt als het al minstens 3 seconden rood was (Brugge, Brussel, Dendermonde, Gent, Leuven, Mechelen, Oudenaarde, …

Voor voetgangers gelden er gelukkig andere regels. Een voetganger die door het rood loopt, begaat maar een overtreding van de eerste graad. De boete voor door het rood oversteken bedraagt dus 58 EUR en geen 174 EUR. Al moet je ook hier wel een administratieve toeslag van 10,02 EUR bij rekenen (2023).

Wie de boete voor door het rood oversteken niet meteen betaalt, krijgt een minnelijke schikking voorgesteld van 85 EUR. Plus 10,02 EUR adminsitratieve kosten uiteraard.

Komt de boete voor door het rood oversteken voor de rechtbank, dan riskeer je een boete van 10 tot 250 EUR. Maal 8 natuurlijk (opdeciemen).

Hieronder een handig overzicht:

Onmiddellijke inning Minnelijke schikking Rechtbank
1ste graad 58 euro 85 euro 80 tot 2000 euro
2de graad 116 euro 160 euro 160 tot 2000 euro
3de graad 174 euro 235 euro 240 tot 4000 euro
4de graad Direct dagvaarding
320 tot 4000 euro

 


Geflitst? Vragen over je verkeersboete? Stel ze via onze chatbot of rechtstreeks via mail.

Boete bellen achter het stuur
Bedrijfswagens ontsnappen (soms) aan verkeersboetes
Vertel het voort!