overtreding.be

  


Mag je je nummerplaat onleesbaar maken?

Elk voertuig met een motor in België moet een nummerplaat hebben. En dat is ook logisch. De nummerplaat is zowat de identiteitskaart van je voertuig. Met de nummerplaat kan de politie een voertuig identificeren dat werd geflitst of dat door omstaanders werd opgemerkt, bijvoorbeeld bij een vluchtmisdrijf.

Geen wonder dat het internet bulkt van de tips om je nummerplaat onleesbaar te maken. Zo zouden motorrijders hun nummerplaat plooien, waardoor ze niet langer geflitst kunnen worden. En bestuurders van 4×4’s laten de achterkant van hun wagen zo vuil worden dat je ook de nummerplaat niet meer kan zien.

Er circuleren al langer filmpjes waarin je leert hoe je je nummerplaat (ongemerkt) onleesbaar kan maken. Met behulp van magneten, met transparante stickers, … Los van de vraag of het trucje werkt, is het alleszins strafbaar.

Volgens de Wegcode mag de lading je nummerplaat niet onleesbaar maken. Ook wie ‘per ongeluk’ met een onleesbare nummerplaat rondrijdt, riskeert al een boete.

Wie rondreed met een onleesbare nummerplaat, riskeerde tot vorig jaar een boete van 58 EUR. Kwam de zaak voor de rechter, dan kon die een boete opleggen van 80 tot 2.000 EUR. Op 1 oktober 2018 werd de boete verdubbeld van 58 naar 116 EUR. Komt de zaak voor de rechter, dan kan die – naast een boete – voortaan ook een rijverbod opleggen. Zelfs als je nummerplaat gedeeltelijk onleesbaar is.

En als blijkt blijkt dat je je nummerplaat opzettelijk onmogelijk hebt gemaakt, dan kan de rechter nog veel strengere straffen opleggen. Wie zijn nummerplaat opzettelijk onleesbaar maakt, riskeert een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie maanden en/of een geldboete van 800 euro tot 8000 euro. Deze straffen worden bovendien verdubbeld bij herhaling binnen de drie jaar.

Bezint dus eer ge begint.


  

Politie past verkeersregels verkeerd toe!
Verkeersboete afbetalen onmogelijk? Zo kan het dus wel!
Vertel het voort!