Mag je je nummerplaat onleesbaar maken

Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen


Mag je je nummerplaat onleesbaar maken?

Elk (motor)voertuig in België moet over een nummerplaat beschikken. En dat is ook logisch. De nummerplaat is zowat de identiteitskaart van een voertuig. Enkel aan de hand van de nummerplaat kan de politie een voertuig identificeren dat werd geflitst of dat door omstaanders werd opgemerkt, bijvoorbeeld bij vluchtmisdrijf.

Geen wonder dat het internet bulkt van de tips om je nummerplaat onleesbaar te maken. Zo zouden vooral motorrijders de nummerplaat plooien, waardoor deze niet langer geflitst kan worden. En bestuurders van 4×4’s laten de achterkant van hun wagen zo vuil worden dat de nummerplaat volstrekt onleesbaar wordt.

Momenteel circuleert een filmpje op facebook dat je leert hoe je je nummerplaat (ongemerkt) onleesbaar kan maken met transparante stickers.

Los van de vraag of het trucje werkt, is het alleszins strafbaar.

De Wegcode bepaalt namelijk dat de lading van een voertuig de nummerplaat niet onleesbaar mag maken. Ook wie ‘per ongeluk’ met een onleesbare nummerplaat rondrijdt, is dus strafbaar. En artikel 31 van het KB van 20 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen verbiedt de bestuurder uitdrukkelijk de nummerplaten te bedekken, zelfs met een doorzichtige stof. Recent werd die overtreding zelfs gepromoveerd van een eerste naar een tweedegraadsovertreding. Niet alleen verhoogde de minimumboete daarmee van 55 naar 110 EUR, bovendien kan voor deze overtreding nu ook een rijverbod worden opgelegd.

Wanneer bovendien blijkt dat de bestuurder de identificatie van zijn voertuig opzettelijk onmogelijk heeft gemaakt, wordt een heel andere categorie van straffen toepasselijk.

Zulke gevallen kunnen namelijk worden bestraft met een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie maanden en/of een geldboete van 600 euro tot 6000 euro. Deze straffen worden bovendien verdubbeld bij herhaling binnen de drie jaar.

Bezint dus eer ge begint.


Download de gratis appvoor android of iOS     Schrijf je in voor de nieuwsbriefen blijf op de hoogte    Stel je vraagGratis juridische vragen stellen

Wat zijn je rechten bij een alcoholcontrole
Wanneer verjaart een verkeersovertreding?

Vertel het voort!

Comments are closed.

© 2018 - overtreding.be - alle rechten voorbehouden